Διορθώσεις - Τζόναθαν Φράνζεν


Εδώ έχουμε να κάνουμε με το πορτραίτο μιας αμερικάνικης μεσοαστικής οικογένειας. Ο Άλφρεντ, συνταξιούχος στα πρόθυρα ανίας, η γυναίκα του Ένιντ, ο πετυχημένος γιός Γκάρι, ο αποτυχημένος τυχοδιώκτης γιός τους Τσιπ και η ανεξάρτητη αδερφή τους Ντενίζ.
Στις Διορθώσεις ο Φράνζεν φτιάχνει πέντε χαρακτήρες και τους αναλύει έναν-έναν με μαεστρία προβάλλοντας και σατιρίζοντας μέσα απ’ τις ζωές τους και τις μεταξύ τους σχέσεις τις βαθιές πληγές που έχει ανοίξει ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής. Το βιβλίο είναι αρκετά μεγάλο σε όγκο (764 σελίδες) αλλά δεν παρουσιάζει κοιλιές και διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον και αναγνωστική απόλαυση.
Αν ήθελα να σταθώ κάπου, αυτό θα ήταν η αμερικάνικη ταυτότητα της ιστορίας που είναι κάτι που ίσως κουράσει κάποιον που έχει μεγαλώσει μέσα από βιβλία και ταινίες αυτής της κουλτούρας όπως πολλοί (αν όχι οι περισσότεροι) από εμάς. Αυτή όμως η αίσθηση, ότι δηλαδή ορισμένες καταστάσεις είναι αναμενόμενες εξ αιτίας αναγνωστικών και κινηματογραφικών εμπειριών που μπορεί να έχει αποκομίσει ο εκάστοτε αναγνώστης, δεν μειώνουν ούτε στο ελάχιστο την ψαγμένη γραφή του Φράνζεν, την καταπληκτική δομή του μυθιστορήματος και την σε βάθος σκέψη του που εκφράζεται μέσα από μια απλή εντός εισαγωγικών ιστορία. 


Σχόλια