Λεβιάθαν - Julien Green


Το μυθιστόρημα του Ζυλιέν Γκρην έχει όλα τα καλά στοιχεία ενός έργου που γράφτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Σχετικά αργό ρυθμό, ατμοσφαιρικές περιγραφές της τοποθεσίας στην οποία διαδραματίζεται, ενδιαφέροντες χαρακτήρες με βάθος και ρομαντισμό.
Ο Γκρην εξυφαίνει ένα δράμα με μαεστρία, βάζοντας τον αναγνώστη σε απόσταση αναπνοής απ’ τις τραγικές φιγούρες του.
Ο Γκερέ είναι ένας καθηγητής που φτάνει στη Λορζ μαζί με τη γυναίκα του προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Στην γαλλική επαρχιακή πόλη θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί την Ανζέλ, μια υπηρέτρια ελαφρών ηθών, η οποία μεταξύ άλλων καθηκόντων διασκεδάζει και τους θαμώνες ενός μικρού εστιατορίου που ανήκει στην σκληρή και αδίστακτη εργοδότρια της Λοντ.
Το βιβλίο έχει ανατροπές, θυμίζει κλασικό θεατρικό έργο και το διάβασα όσο πιο γρήγορα μπορούσα, απολαμβάνοντας τη βραδύτητα που δρα προς όφελος του και την εσωτερικότητα που χαρακτηρίζει την συμπεριφορά των προσώπων.

Ο ‘Λεβιάθαν’ βρισκόταν σε ένα πάγκο πριν από δύο - αν δεν κάνω λάθος – χρόνια, σε εξευτελιστική τιμή. Τον είχα σε ένα ράφι ξεχασμένο και για κάποιο λόγο είχα την εντύπωση ότι θα ήταν βαρετός και ξεπερασμένος. Πόσο, μα πόσο έξω είχα πέσει …


Σχόλια