Νέμεσις - Jo Nesbo


Jo Nesbo, Χάρι Χόλε και ένα σωρό βιβλία. Συγγενείς και φίλοι που με καταδιώκουν. Διάβασες; Δεν τον διάβασες; Γιατί; Και μετά από λίγο καιρό τα ίδια και τα ίδια. Το ‘βλεπα να ’ρχεται. Δεν θα γλίτωνα. Όχι ότι θα το διάβαζα με το ζόρι. Είχα μεγάλη περιέργεια να δω περί τίνος πρόκειται. Εξάλλου με τα αστυνομικά μυθιστορήματα έχεις συνήθως εξασφαλισμένη την ψυχαγωγία.
Σε ένα ακόμα λοιπόν διάλειμμα απ’ τα πιο ‘σοβαρά’ βιβλία που συνήθως διαβάζω, έπιασα στα χέρια μου το ‘Νέμεσις’. Η επιλογή ήταν προτεινόμενη: ‘Διάβασε αυτό πρώτα’ μου είχαν πει.
Ο Χάρι Χόλε λοιπόν, είναι ένας επιθεωρητής που κοντεύει τα σαράντα, αλκοολικός και ολίγον από Φίλιπ Μάρλοου σε νορβηγική έκδοση. Καπνίζει πολύ, γίνεται λιώμα, τσαλακώνεται γενικότερα και χρησιμοποιεί ανορθόδοξους τρόπους για να εξιχνιάσει τις υποθέσεις που αναλαμβάνει αφήνοντας πίσω εκκρεμότητες που θα τακτοποιήσει ο δημιουργός του στα επόμενα βιβλία.
Το ‘Νέμεσις’ είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα κάπως αργό για το είδος του, που μπλέκει πρόσωπα και πράγματα για να φτάσει σε μια ευρηματική λύση του μυστηρίου δίχως όμως να έχει καταφέρει να με κάνει να μην μπορώ να τ’ αφήσω για να μάθω τι θα γίνει στην επόμενη σελίδα ή κεφάλαιο. Ίσως τελικά να μην ήμουν απόλυτα έτοιμος για εκείνο το διάλειμμα …

Και ένα απ’ τα τραγουδάκια που αγαπάει ο Χόλε κι ‘ακούγονται’ στο βιβλίο:


Σχόλια