Ο Αποτυχημένος - Thomas Bernhard


Δεν χρειάζεται να περάσουν παρά μόνο μερικές σελίδες μέχρι να αντιληφθεί κανείς το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο στην τεχνική του Thomas Bernhard, δηλαδή την επανάληψη. Δεν χρειάζεται να περάσουν παρά μόνο μερικές σελίδες μέχρι να μπει κανείς στο μουντό περιβάλλον της γραφής του αλλά και στον πυρήνα της ιστορίας που πρόκειται να διαβάσει στον 'Αποτυχημένο'.
Σχετικά με την επανάληψη, στην αρχή με ξένισε. Φοβήθηκα ότι θα με κουράσει κι ότι δεν θα αποτελεί ένα εργαλείο του συγγραφέα που δίνει το ρυθμό στο κείμενο, υπερτονίζει τον τρόπο με τον οποίο εκείνος θέλει να μας περάσει τις σκέψεις του. Είχα την αίσθηση πολλές φορές ότι βρισκόμουν κοντά σε κάποιον  που μουρμουρίζει στον εαυτό του αυτά που τον απασχολούν βαθιά, με έντονη βεβαίως αναλυτική διάθεση.
Σε ότι αφορά την ίδια την ιστορία, πρόκειται για τρεις φίλους μουσικούς, πιανίστες, ένας εκ των οποίων είναι ο 'πολύς' Glenn Gould, ιδωμένη απ' τον δεύτερο από αυτούς, τον μοναδικό επιζώντα και εστιασμένη στον τρίτο και αποτυχημένο όπως ο Gould είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει, Wertheimer. Η καταπιεστική σχέση του με την αδελφή του, η ριζική αλλαγή που επέφερε στη ζωή του η επαφή και η αναγνώριση της μεγαλοφυίας του Αμερικανοκαναδού πιανίστα, η προσωπική του αποτυχία που τον ακολουθούσε για πάντα.
Ο Bernhard  αναλύει την ανθρώπινη φύση μέσα από μια άμεση γραφή και κρατάει τον αναγνώστη μέχρι το τέλος σε διάλογο με τον εαυτό του. Ένα βιβλίο γοητευτικά βαρύ ...





Σχόλια