Το Παρίσι δεν τελειώνει ποτέ - Enrique Vila Matas



Tελειώνεις, που λέτε, ένα βιβλίο και δε σου αφήνει σχεδόν τίποτα. Ξεκινάς ένα άλλο και ξαναμπαίνεις σ' αυτή τη μαγεία που έχουν τα κείμενα που μοιάζουν να είναι γραμμένα για σένα και τις προτιμήσεις σου. Αυτό ακριβώς συνέβη και με 'Το Παρίσι δεν τελειώνει ποτέ'. Από κεφάλαιο σε κεφάλαιο ο Ενρίκε Βίλα Μάτας σε ξεναγεί στο Παρίσι του '20, του '70 και του 21ου αιώνα. Συνεχείς αναφορές σε γνωστούς συγγραφείς με επίκεντρο τον Hemingway και σημαντικές προσωπικότητες της Τέχνης, μέσα από μια ιστορία ενός εκκολαπτόμενου συγγραφέα (ο Μάτας συνδυάζει αυτοβιογραφικά στοιχεία με μυθοπλασία) που κάνει τα πρώτα του λογοτεχνικά βήματα στην πρωτεύουσα του φωτός λίγο μετά το Μάη του 68. 

Ο Μάτας μένει σε μια σοφίτα που του νοικιάζει η Μαργκερίτ Ντυράς και προσπαθεί να γράψει την πρώτη του νουβέλα που έχει σαν κεντρική ιδέα ότι όποιος τη διαβάζει στο τέλος πεθαίνει. Το βιβλίο είναι ένας ιδιόμορφος οδηγός συγγραφής σε μυθιστορηματική μορφή με ιδέες, αποφθέγματα, περιγραφές από συνευρέσεις διασήμων όπως αυτή του Hemingway με τον Fitzgerald και εν τέλει πολλή αγάπη για τη λογοτεχνία.
Όταν ένα βιβλίο με ταξιδεύει, με ευχαριστεί τόσο όσο το συγκεκριμένο ή θα θέλω να γράψω σελίδες γι αυτό ή οι λέξεις δεν θα βγαίνουν εξ αιτίας του ενθουσιασμού μου όπως τώρα. Μην το προσπεράσετε!
Ήταν ίσως ο καλύτερος τρόπος για να κλείσω αυτή τη χρονιά αν και έπονται κι άλλες αναγνώσεις.



Σχόλια