Το Κιβώτιο - Άρης Αλεξάνδρου

Το Κιβώτιο τοποθετείται χρονικά στην περίοδο του Εμφυλίου πολέμου κι αυτό από μόνο του είναι ένα γεγονός που του δίνει μια έντονα πολιτική χροιά που ο αναγνώστης δεν μπορεί να παραβλέψει. Απ' την άλλη, μεγάλη εντύπωση πιστεύω κάνει ο τρόπος που έχει γραφτεί.
Ο αφηγητής είναι ένας φυλακισμένος στρατιώτης που γεμίζει κόλλες αναφοράς εξιστορώντας τα τεκταινόμενα μιας αποστολής αυτοκτονίας σε ένα αφανή ανακριτή. Η αφήγηση παρουσιάζει τρομερό ενδιαφέρον γιατί είναι γραμμένη με ένα ύφος που θυμίζει φορές φορές Κάφκα, παλινδρομεί χρονικά προσθέτοντας και αναιρώντας γεγονότα, ακριβή κι ανακριβή στοιχεία, στιγμιότυπα απ' τη ζωή του αφηγητή αφήνοντας μας με ερωτηματικά μέχρι το τέλος.
Σ' αυτή την ιστορία δεν υπάρχουν ήρωες και δεν υπάρχουν νικητές. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Ο συγγραφέας αναλύει με κριτικό πνεύμα τη ματαιότητα του πολέμου και την ιδεολογική αντιπαλότητα που τον προσδιορίζει αφήνοντας στην επιφάνεια τα χαρακτηριστικά των προσώπων που λαμβάνουν μέρος στην αποστολή του κιβωτίου.
Απ' ότι διάβασα ο Αλεξάνδρου δεν έχει γράψει άλλο μυθιστόρημα - είχε βέβαια γράψει ποιήματα και κάνει μεταφράσεις - αλλά με το συγκεκριμένο που είναι διαχρονικό και πραγματικά εξαιρετικό  κατάφερε να γράψει μια ξεχωριστή σελίδα στην Ελληνική λογοτεχνία.
Διαβάστε το!

Σχόλια