Έθιμα Ταφής - Hannah Kent


Ισλανδία, 19ος αιώνας. Η Άγκνες Μαγκνουσντότιρ κατηγορείται για τους φόνους δύο ανδρών και καταδικάζεται σε θάνατο. Μέχρι να έρθει η μέρα της εκτέλεσής της, την στέλνουν σε μια αγροτική οικογένεια με την δικαιολογία ότι δεν υπάρχει χώρος για την κρατήσουν στις φυλακές.
Τα 'Έθιμα Ταφής' είναι το πρώτο βιβλίο της Hannah Kent και βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Η ίδια η Kent πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ισλανδία συλλέγοντας πληροφορίες από τους ντόπιους αλλά και από συγγράμματα που σώζονται από εκείνη την εποχή. 

Το αποτέλεσμα είναι ένα άρτιο λογοτεχνικό έργο, πλούσιο σε αφηγήσεις και διαλόγους με υποδειγματικά σκιαγραφημένους χαρακτήρες και απρόσκοπτη ροή στην ανάγνωση. Είναι πραγματική απόλαυση η ανάγνωσή του και θα διακινδύνευα να πω ότι είναι ένα βιβλίο που θα ικανοποιήσει πολλά και διαφορετικά γούστα. Κι αυτό για μένα είναι κάτι πολύ σπουδαίο.

Υ.Γ. Υπήρχαν στιγμές που μου θύμιζε το 'Το άλλο πρόσωπο της Γκρέις' της Margaret Atwood, προφανώς λόγω εποχής αλλά και ιστορίας - μια υπηρέτρια που κατηγορείται για το φόνο του αφεντικού της και της υπηρέτριάς του.



Σχόλια