Καλαμιές στον άνεμο - Grazia Deledda


Αυτό που εντυπωσιάζει σ' αυτό το βιβλίο είναι η φύση. Μοιάζει να πρωταγωνιστεί κι αυτή στην ιστορία του Εφίξ σηματοδοτώντας με τις αλλαγές της την πορεία του ήρωα. Αξίζει κανείς να σταθεί στις νατουραλιστικές περιγραφές του ουρανού και του τοπίου της Σαρδηνίας, όπου το φως έχει τον κυρίαρχο ρόλο ρυθμίζοντας τις εικόνες. Η εντύπωση για την παρουσία της φύσης ενισχύεται όσο ξετυλίγεται το δράμα του υπηρέτη Εφίξ που ζει με το βάρος ενός φόνου στην πλάτη του.
Ο Εφίξ υπηρετεί τις αδελφές Πιντόρ για όλη του τη ζωή με αυταπάρνηση ακόμα και μετά την σταδιακή παρακμή τους χωρίς απολαβές. Η εμφάνιση του ανιψιού Τζιατσίντο, του γιου της μοναδικής αδελφής που είχε καταφέρει να ξεφύγει από τη δεσποτική φιγούρα του πατέρα των Πιντόρ, θα φέρει αναστάτωση στο σπίτι αλλά κι ελπίδες για ανάκαμψη της οικογένειας και την εξόφληση των χρεών.
Η Deledda σκιαγραφεί τους ήρωες της με μαεστρία, προβάλλοντας την σκληρή ζωή στο χωριό, σε μια κοινωνία με παρικμασμένους ευγενείς και τσακισμένους απ' τη φτώχια χωρικούς.

Οι 'Καλαμιές στον άνεμο’ είναι ένα βιβλίο λυρικό, ένα βιβλίο που σου επιβάλλει τον αργό ρυθμό του και σου αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση από μια εποχή που έχει χαθεί στα βάθη του χρόνου.


Σχόλια