Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Anthony Marra


Η πρώτη ιστορία ξεκινάει με τον Ρόμαν, ένα φοιτητή, ζωγράφο, ο οποίος κάνει ρετουσάρισμα σε φωτογραφίες για λογαριασμό του Κόμματος την εποχή του Στάλιν. Σβήνοντας πρόσωπα με τον αερογράφο του, φροντίζει να ζωγραφίζει σε κάθε μια από αυτές τον αδελφό του. Θα βρεθεί μπλεγμένος με τις αρχές όταν θα σβήσει από μια φωτογραφία μια γνωστή μπαλαρίνα της εποχής εκείνης αφήνοντας μονάχα το χέρι της. Η εγγονή της μπαλαρίνας που ζει στο Κirovsk θα γίνει Μις Σιβηρία και θα παντρευτεί ένα ζάμπλουτο Ρώσο. Ενώ ο πρώην φίλος της, ο Κόλια, θα πιαστεί αιχμάλωτος στον πόλεμο με την Τσετσενία. Θα βρεθεί να ζει σε ένα αποξηραμένο πηγάδι και να φροντίζει τον κήπο μιας τοποθεσίας που περιλαμβάνεται σε ένα πίνακα ενός γνωστού Τσετσένου ζωγράφου.
Ο τίτλος του βιβλίου στα αγγλικά σε προδιαθέτει για διηγήματα. Αυτοτελείς ιστορίες. Διαβάζοντας την πρώτη κι έπειτα τη δεύτερη αντιλαμβάνεσαι ότι τα πρόσωπα είναι κοινά, οι τοποθεσίες επίσης και σιγά σιγά βρίσκεσαι ουσιαστικά σε ένα μυθιστόρημα. Μετά το εξαιρετικό 'Αστερισμός ζωτικών φαινομένων' ο Μάρα επανέρχεται με ένα ακόμη μικρό διαμάντι. Πιο ενδιαφέρον σαν δομή, πηγαίνοντας από τη μια ιστορία στην άλλη, προχωρώντας χρονικά από το 1937 μέχρι τις μέρες μας, μας παρουσιάζει πρόσωπα που συνδέονται μεταξύ τους είτε μέσω συγγένειας, είτε ερωτικής σχέσης, είτε φιλίας, ζουν στη Σιβηρία, στο Kirovsk, μια πόλη που βρίσκεται χτισμένη δίπλα σε μονάδες τήξης νικελίου και στο Γκρόζνι της Τσετσενίας. Οι χαρακτήρες είναι αρκετοί, μου συνέβαινε να ξεχνάω ποιος είχε κάνει τι ή που, αλλά το πλέξιμο των ιστοριών με διάφορα αντικείμενα να παίζουν κι αυτά το ρόλο τους, είναι αριστοτεχνικό. Δεν ήταν λίγες οι φορές που γύρισα σελίδες προς τα πίσω για να θυμηθώ λεπτομέρειες. Κι αυτό σαν διαδικασία μπορεί να ακούγεται κουραστικό. Δεν ήταν όμως, διότι το κείμενο με εξαιρετικά δουλεμένη γραφή μου είχε επιβάλλει να ασχολούμαι μαζί του και να θαυμάζω την περιπλοκότητά του.

Αν δεν κάνω λάθος το βιβλίο έχει ήδη μεταφράσει ο Α. Κυριακίδης. Φαντάζομαι ότι σύντομα θα το δούμε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Μην το προσπεράσετε!


Σχόλια