Οι πληροφοριοδότες - Juan Gabriel Vásquez



"Οι πληροφοριοδότες" ήρθαν σε μια χρονική στιγμή που χρειαζόμουν ένα βιβλίο να με ταξιδέψει όπως το κάνουν τα καλογραμμένα καλοκαιρινά αναγνώσματα, εκείνα που επιθυμώ να έχουν μια ωραία ιστορία με ανατροπές που σε περιμένουν μέχρι τις τελευταίες σελίδες τους.
Και το βιβλίο του Vásquez, μια ιστορία προδοσίας που παλινδρομεί χρονικά μεταξύ των δεκαετιών του σαράντα, ογδόντα και ενενήντα έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που με κάνουν να αφήνω δύσκολα το διάβασμα και να παρατηρούνται φαινόμενα βίαιης αποκόλλησης μου από εκεί που έχω θρονιαστεί και ξεχαστεί μεταξύ της Μπογκοτά και του Μεδεγίν, με τον Γκαμπριέλ Σαντόρο, δημοσιογράφο και συγγραφέα να ιχνηλατεί τη ζωή του πατέρα του που πρόδωσε τον Κόνραντ Ντερέσερ, τότε που η Κολομβία μαζί με τις ΗΠΑ είχαν βγάλει μαύρες λίστες για τους γερμανούς μετανάστες που ζούσαν στη χώρα.
Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί διαφορετικές δομές στην αφήγησή του - συνομιλίες, επιστολές - δημιουργώντας ένα ελκυστικό κείμενο που μέσα από το ζήτημα της προδοσίας αποκαλύπτει ένα κομμάτι της ιστορίας της χώρας του ίσως όχι τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό. 
Ύστερα από τον 'Ήχο των πραγμάτων όταν πέφτουν' και τις 'Φήμες' (Reputaciones) oλοκληρώνω το τρίτο βιβλίο του Vásquez χωρίς να αλλάξω γνώμη σε ότι αφορά για το ποιο είναι το καλύτερο από αυτά. Η σειρά όμως αλλάζει και μετά τον Ήχο βρίσκονται πλέον οι Πληροφοριοδότες.

Σχόλια