Οι αόρατες πόλεις - Italo Calvino


Ίσως φαίνεται παράξενο να διαβάζεις για μια σειρά από φανταστικές πόλεις χωρισμένες σε κατηγορίες όπως οι πόλεις και τα μάτια ή οι πόλεις και οι νεκροί, οι πόλεις και οι ανταλλαγές όπου δεν υπάρχουν πρόσωπα ούτε κάποια πλοκή.
Ίσως και να σκεφτείς πως είναι κρίμα μέσα σ' αυτά τα υπέροχα σκηνικά να μην ξετυλίγεται μια μικρή ιστορία. Αλλά εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα μυθιστόρημα. Ανά ενότητα υπάρχει ο διάλογος του Μάρκο Πόλο με τον Κούμπλα Χαν, ο διάλογος του ταξιδιώτη που αφηγείται στον αυτοκράτορα για πόλεις που έχει επισκεφθεί ή μήπως όχι;
Ο Ίταλο Καλβίνο δεν είναι συμβατικός κι αν δεν αναζητείς την διαφορετικότητά του μέσα από κάθε του βιβλίο σημαίνει ότι διάλεξες λάθος ανάγνωσμα. Για μένα που ασχολούμαι και με τη γραφή ο κόσμος του είναι ένα ατέρμονο μάθημα που μου προκαλεί θαυμασμό, σεβασμό και με ωθεί στο να συνεχίζω την περιπλάνηση στις αναρίθμητες ατραπούς της λογοτεχνίας.

Δεν θέλω να ξέρω πως θα είναι το επόμενο βιβλίο του Καλβίνο που θα διαβάσω. Αλλά ακόμα κι αν κάποιος μου είχε μιλήσει γι αυτό, είμαι βέβαιος ότι θα μου προκαλούσε έκπληξη.

Σχόλια