Το Χιόνι - Ορχάν Παμούκ


Κι ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία έχει αναγγείλει κακοκαιρία για τις επόμενες μέρες, το βιβλίο του Παμούκ μέσα στο οποίο το χιόνι πέφτει σχεδόν σε όλα τα κεφάλαια, έχει τελειώσει ένα μεσημέρι με ήλιο πριν από περίπου δέκα μέρες κι εγώ παλεύω ακόμη με ένα Πύντσον που με ταλαιπωρεί κοντά τρεις μήνες.
Σ' αυτό το διάστημα το 'Χιόνι' του Τούρκου συγγραφέα αποτέλεσε μια ποιοτική προσθήκη κεντρίζοντας το ενδιαφέρον μου από τις πρώτες κιόλας σελίδες μια κι ένα από τα θέματα που θίγει, αυτό της θρησκείας μέσα από τη διαμάχη των ισλαμιστών με τους Ευρωπαϊστές το έχω παρακολουθήσει μόνο από δημοσιογραφικές προσεγγίσεις.
Ο Κα επιστρέφει από τη Γερμανία για να καλύψει δημοσιογραφικά τις δημοτικές εκλογές που γίνονται στο Καρς, μια μικρή πόλη της Τουρκίας όπως και τις αυτοκτονίες των ντόπιων νεαρών γυναικών που φοράνε μαντήλα. Στο πίσω όμως μέρος του μυαλού του ποιητή Κα υπάρχει το απωθημένο της Ιπέκ, μιας γυναίκας που έχει στιγματήσει τα φοιτητικά του χρόνια στην πόλη. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του γίνεται ένα τοπικό στρατιωτικό πραξικόπημα που τον βρίσκει να εμπλέκεται και με τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές.

Με μια λιτή γραφή ο συγγραφέας σκιαγραφεί την τουρκική κοινωνία φωτίζοντας παράλληλα τον έρωτα, τον θάνατο και το δίλημμα που θέτει η έννοια της θρησκείας σε ένα σκεπτόμενο άνθρωπο.

Σχόλια